Случвало ли ви се е да се възхитите от страницата на някой бизнес в Instagram или Twitter? Шансовете са големи тази компания да използва инструмент за създаване на визуално съдържание като Canva, за да направи графиките си привлекателни. Не е трудно да се овладее - можете да научите как да използвате Canva за по-малко от 30 минути.

Продължете да четете и ще научите всичко, което трябва да знаете, за да използвате Canva и да подобрите визуалното си представяне като фрийлансър.Основи на Canva за фрийлансъри


Canva е безплатен онлайн инструмент (с възможност за надграждане до платените версии Pro или Enterprise), който ви позволява да проектирате графики за маркетинг, уеб, социални мрежи и други. Лесно е да го направите, след като научите основата, дори и да нямате опит в дизайна.

Ето няколко указания, за да започнете:

Избор на графика: Canva има хиляди безплатни шаблони, които можете да използвате, които вече са предварително оразмерени за неща като Instagram Stories и Facebook корици. Изберете един, по който искате да започнете да работите в раздела „Шаблони“.


Избор на дизайн: След като отворите графика, можете да разгледате различните дизайни, за да намерите кой ще е най-подходящ за вас.

Редактиране на дизайн: Ако не харесвате цвета, шрифта или изображението в шаблона, можете да го промените. Разгледайте и другите опции, които Canva предлага, или качете ваше изображение в Canva, за да го поставите в шаблона.

Избиране на цвят за вашата марка: Добре е да изберете цвят или цветове, които искате да използвате през целия си маркетинг. След като решите, не забравяйте да запишете HTML цветовия код. Можете да намерите този код, ако задържите мишката върху "цвят" в Canva. Трябва да изглежда нещо като #ffc9e0.

Изтегляне на графиката: Когато щракнете върху Изтегляне в горната част на екрана, можете да изберете кой формат за изтегляне е най-подходящ за вашите цели, като PNG, JPG или PDF. Запазете го на компютъра си и го използвайте, когато сте готови.


Чувствайте се свободни да експериментирате и с графични размери. Например Twitter Header може да работи добре и като банер на уебсайт.


Как да използвате Canva за фрийлансСъздайте запомнящо се лого.


Вашето лого често е първото нещо, което потенциалните клиенти забелязват във вашето онлайн присъствие като фрийлансър, а Canva може да ви помогне да го направите страхотно. Платформата предлага стотици редактируеми шаблони за лого, с които можете да започнете.

Също така, ако се нуждаете от индивидуални размери (като за лого на подкаст), можете да кликнете върху „Създаване на дизайн“ и да изберете „Персонализирани размери“, за да направите всяка графика в какъвто размер пожелаете.Проектирайте публикации за социалните медии

Много хора ще се ангажират по-добре с публикация в социални медии, която съдържа някакъв образ. Защо не го правите готина, маркова графика? Перфектните размери за неща като Facebook, Instagram и Twitter вече са програмирани в Canva, което го прави много лесно.Създайте графики на уебсайтове

Вашият уебсайт е прозорецът към вашия бизнес. Това е първата спирка към много потенциални клиенти, когато те ви проверяват, така че е важно да го направите привлекателен.

Имате две опции за уебсайт в Canva: съберете различни графики по ваш вкус, направете си сами нови или използвайте предварително форматираните шаблони за уебсайтове на Canva. Потърсете „уебсайт“, за да намерите предварително форматирани възможности, от които да изберете, но имайте предвид, че те не са безплатни.

Дори и да не сте изкусен дизайнер, Canva може да ви помогне да увеличите максимално вашето онлайн представяне.


А вие знаехте ли за Canva?