Уважаеми фрийлансъри,


Все по-често чувам свои приятели да споделят страха си от самодисциплината така нужна на независимия специалист, който работи от вкъщи по интернет – най-малкото за да се насили да става рано всеки ден. Да, истина е – самодисциплината е едно от ключовите качества, които всеки фрийлансър трябва да има. Ето няколко причини, заради които е препоръчително да ставате рано и да имате поне ориентировъчно работно време:


Фиксираното работно време увеличава продуктивността!


Мнозина от вас може би ще кажат „е, как така работно време, нали от това бягаме като поемаме по пътя на фрийлансъра?”. И да, и не. Като фрийлансър, вие ще имате свободата първо – сами да определите както броя часове, така и времето от деня, в което ще работите; и второ – винаги можете да пропуснете работен ден или да закъснеете за работа Съветът ми да фиксирате работно време е с цел повишаване на работоспособността ви и подобряване на планирането на времето ви. По този начин ще избегнете опасността да разпокъсате времето си и накрая нищо да не свършите


Колкото по-рано свършите с работата, толкова повече свободно време ще имате!


Аз също обичах да поспивам и ставането рано за работа беше най-омразното ми нещо на света. Но сега с удоволствие ставам сутрин, пия си кафето в приятна домашна обстановка и съм на линия в интернет в 9, което на практика освобождава голяма част от деня ми за хобита и удоволствия. Например, ако си наложите да станете в 8:30, за да сте пред компютъра в 9, работите до 1-2 ч. – след това разполагате със следобеда си, за да спортувате, излезете с приятели или каквото ви хрумне. Това са общо 3-4 часа работа, през които вие ще свършите повече задачи и след което ще имате повече свободно време, отколкото, ако станете по обяд и ту излизате, ту се прибирате да работите, нали?


Пазете здравето си – работете денем, а нощем спете!


Не превръщайте нощта в ден и деня – в нощ. Свободата да не ходите в офис може да изкуши нощните птици да започнат да работят нощем. Това не е добра идея :-/ Първо, ще работите само на лоша светлина и рискувате да развалите зрението си (което и без това е изложено на риск, тъй като работите изключително с компютър). Вторият много сериозен риск е да загубите връзка с приятели и близки, тъй като те през нощта спят, а вие – през деня Поддържайте социалния си живот – той е особено важен за вас сега, когато нямате колеги, с които да изпиете сутрешното си кафе!


Бъдете последователни, за да разчитат на вас!


Ако имате фиксирано работно време и ставате рано всеки ден, вие си създавате работни навици и също така сте на разположение на клиентите си всеки ден в определен период от деня. По този начин те знаят кога сте на работа и кога не; имат определени очаквания и знаят кога могат да се обърнат към вас за помощ или съвет и по-важното – кога да очакват отговора ви.


Не прекалявайте с работата – планирайте!


Фиксираното работно време ще ви помогне да планирате по-добре работата си и да изпълнявате крайните срокове. Не забравяйте, че вече сте фрийлансъри и клиентите ви търсят резултати, а не ежедневни отчети. Фиксирането на работен ден ще ви помогне да планирате по-добре седмицата си и работата, която трябва да бъде свършена, а не просто деня си.

Със сигурност работното време ще ви помогне, но пък бъдейки фрийлансъри, ще можете да си позволите да го нарушите, ако сте позакъснели в сряда вечер с приятели и сте прекалили с чашките… или пък решите да обедините петъка с уикенда и да „избягате” за няколко дни. Ще наваксате следващата седмица като работите с час повече дневно


Е, какво ще кажете за фрийланс работното време?