1. Започнете с "Защо"


Толкова много хора знаят, че мразят или са надраснали работата си, но не осъзнават много отвъд това. Трябва да изясните защо, преди просто да започнете да се движите към нещо ново. В противен случай бихте могли да се окажете на различно място, но на такова, което все пак в крайна сметка отново мразите - и какъв е смисълът от това усилие?


Помислете за тези въпроси: Защо искам това? Защо мисля, че тази нова кариера ще направи живота ми по-добър? Какви могат да бъдат недостатъците или рисковете?


Понякога, преминавайки през това, осъзнавате, че нещата всъщност може да не са толкова розови, за каквито сте си фантазирали. И понякога? Пътят ще стане още по-привлекателен и ще има още по-добър смисъл.


2. Разберете ясно "Как"


Как изглежда тази нова работа или кариера? Как не изглежда? Как се казва?


Също така, много важен въпрос, който трябва да имате предвид: Имам ли някакъв капитал за кариера в това? С други думи, ще можете ли да използвате вашите умения, вашите контакти и вашата професионална марка, за да направите успешен преход?


Толкова много хора казват „следвай страстта си и всичко ще си дойде на мястото“. Но изследванията показват, че тези, които „следват страстите си“ статистически имат по-малка вероятност да намерят дългосрочно изпълнение на кариерата, отколкото тези, които се възползват от съществуващия кариерен капитал, когато правят промяна. Много по-добре е да използвате капитала на кариерата, който вече сте изградили през годините, и да използвате опита си по нови и креативни начини.


3. Разберете какво ще е нужно


Липсват ли ви определени умения, които са ви необходими, за да бъдете привлекателен кандидат за този нов тип работа? Имате ли нужда от сертификати? Класове? Лицензи?


Дори и да липсват, сега е много лесно да го направите. Може да е просто да вземете онлайн курс и да придобиете малко базови познания, за да можете уверено да кажете „Да, знам Excel“ или „Да, имам висока компютърна грамотност“.


Но понякога може се нуждаете от по-високо образование или лиценз. Трябва да разберете това и да вземете решение дали сте готови да направите предварителната инвестиция, която тази работа изисква или не.


Също така ще искате да подчертаете допълнителните ресурси, които ще са ви необходими, за да постигнете това и компромисите, които може да са необходими. Ще ви трябва ли подкрепа за грижи за деца? Дали това усилие ще отнеме време от други връзки или дейности в живота ви? Можете ли да качите семейството си на борда?


Ако приемем, че се чувствате „мога да направя всичко“, след това, сега ще трябва да изградите план.


4. Направете план за действие


Започнете с мисълта за края с вашия план за действие. Каква е вашата основна цел и идеален график?


След като го постигнете, разбийте го на основни етапи - умения, които трябва да придобиете, хора, които трябва да срещнете, неща, които трябва да приключите на текущата си работа, лични неща, на които трябва да присъствате, преди да направите тази смяна . Какви са етапите?


Възлагайте си ежедневни или седмични задачи, така че да знаете какво точно ще правите, когато седнете пред компютъра си в името на „въртене на кариерата“. Не искате да оставите това на произвола на съдбата.


Докато изпълнявате тези задачи, вероятно ще забележите как малките стъпки имат ефекта на снежна топка и ви дават инерция и увереност, че това всъщност е съвсем реална възможност.


5. Проследете усилията си


Уважавайте се достатъчно, за да проследите усилията. Следете как се справяте и какво трябва да правите след това. Настройте напомняния, така че да проследявате нещата, когато трябва. Ако ще инвестирате време и енергия, за да постигнете това, инвестирайте време и енергия, за да проследите напредъка си.


Една проста електронна таблица на Excel ще ви направи чудеса. Ако не сте човек от Excel, използвайте инструмента, който е най-разумен за вас.


6. Мобилизирайте приятелите си


Вземете хората си на борда, особено онези, за които знаете, че винаги ще ви пазят гърба. Да, може да се наложи да сте малко прикрити относно намеренията си, ако все още сте наети другаде. Изберете най-доверените си хора и привлечете помощта им.


И когато го направите, бъдете конкретни. Да кажеш на хората „Хей, мисля да стана писател на свободна практика“ е добре, но всъщност не се посочва какво ви е необходимо или как - по-конкретно - те могат да помогнат най-много.


7. Срещайте се с правилните хора


Абсолютно трябва да познавате страстни и успешни хора, работещи в тази нова сфера на интереси. Не се стресирайте от това. Хората са по-щедри с времето и приноса си, отколкото си мислите, особено когато проявявате интерес към тях и признавате или потвърждавате нещо, което правят професионално.


Винаги помнете, че никой не иска да бъде в засада. Най-добрият начин да се обърнете е да отправите комплимент или да отбележите нещо, което правят, което изглежда интересно или впечатляващо. След като изградите малко отношения, тогава можете да поискате услуга или малко от тяхното време. И без съмнение, благодарете на всички, които ви дават информация и съвети по пътя. Още по-добре, внедрете техния принос. Това е най-доброто благодаря, което можете да дадете.Причината, поради която толкова много хора престават да правят изобщо кариери, е, че се страхуват. Ужасени.


Промяната е ужасяваща. Страхът от неизвестното е ужасяващ. Страх от провал? Най-лошото.


И така, каква е тайната на тези, които стигат до другата страна?


В много случаи това е съвсем просто: Те правеха по една малка, преднамерена и смела стъпка към целта всеки ден, дори когато това беше неудобно. Дори когато беше ужасяващо.


Те претеглиха нещата и решиха да го направят пълноценно. Сега е твой ред.