Ако отдавна мислите за промяна в кариерата или може би преосмисляте работата си в светлината на предизвикателствата, с които сте се сблъсквали - или реализациите, които сте имали - от началото на пандемията. Възможно е да преосмислите приоритетите и предпочитанията си, независимо дали сте открили, че процъфтявате, работейки от вкъщи, или се чувствате така, сякаш принадлежите изцяло в друга област.

Има множество причини защо някой може да иска да смени работата си, особено сега, след всичко, което преживяваме.

Скокът към нова работа не е нещо, което трябва да се вземе с лека ръка - особено с цялата несигурност, която идва от живота и работата през пандемия. Сега може да е идеалното време да направите тази промяна. Но стресовете и реалностите в момента също могат да изкривят вашата гледна точка.


Ако се чудите дали промяната на работата наистина е правилният ход за вас в този момент, първо си задайте тези въпроси.


1. Искам ли да сменя работата си или просто не ми харесва да работя по време на пандемия?


Важно е да помислите внимателно защо може да се чувствате така, сякаш искате промяна в кариерата в този конкретен момент. Със сигурност не искате да правите такава голяма крачка като смяна на кариерата, само за да разрешите проблеми, които най-вероятно са временни в настоящата ви работа.


Ако сте нещастни да работите от вкъщи или да се справяте с други фактори, свързани с COVID-19, вашето недоволство може да е свързано с реалността на пандемията, а не с вашата роля. Помислете за начините, по които работата ви се е променила по време на пандемията, и помислете дали е вероятно да се върнете към както е било или да се впуснете към нещо ново. Каквато и да е вашата прогноза, как ви кара да се чувствате? Очаквате ли, че ще бъдете доволни от настоящата си кариера, след като преминем пандемията?


Например, ако сте учител, може да се затруднявате с дистанционното обучение и да се притеснявате за предизвикателствата на предстоящата учебна година. Но ако винаги сте обичали да преподавате, може да решите да продължите да го правите. От друга страна, ако вече сте били разочаровани или недоволни от преподавателската си кариера и пандемията е извадила тези чувства на повърхността, може да решите, че това е подходящо време да проучите нови кариерни пътища.


2. Недоволен ли съм от работата си или от кариерата си?


Пандемията може да е разкрила или засилила всички причини, по които вече сте били недоволни в работата. Може би се чувствате неоценени или подценени във вашата компания. Може би винаги сте се мъчили да се разбирате с шефа си и това е станало още по-трудно, когато всички работят от вкъщи. Или може би сте започнали да се чувствате недоволни от посоката, в която е вървял вашият екип преди пандемията и промените, дошли от COVID-19, са изяснили тези чувства.


Но помнете, че да се чувствате нещастни на настоящата си работа не означава непременно, че трябва да смените кариерата си изцяло. В някои случаи това е вашата конкретна работа, мениджър, екип или компания, от която не сте доволни и това, от което се нуждаете, е нова работа във същата област в друга организация. Опитайте се да бъдете честни със себе си относно това дали проблемите, които ви отблъскват от настоящата ви работа, вероятно ще се появят отново в друга област, в който случай промяната в кариерата може да не е отговорът, който търсите.


Ако обаче не ви харесва да вършите вида работа, който сте вършили, или не виждате бъдеще за индустрията като цяло, може би търсите по-голяма промяна.


3. Какво търся в новата си кариера?


Не се фокусирайте върху това, от което бягате, разберете към какво бягате. Защо искате да започнете тази нова кариера?

Съсредоточете се повече върху това, което бихте намерили за удовлетворяващо и възнаграждаващо в новата кариера, която ви интересува, а не върху това, с което сте разочаровани в настоящата си кариера. Помислете повече за това, което искате да направите по-нататък - и защо - отколкото за това, което се опитвате да оставите след себе си.


Например може да се чувствате така, сякаш не правите разлика в настоящата си кариера. Вместо да спрете и да размишлявате върху това, запитайте се какъв кариерен път ще ви накара да се почувствате така, сякаш бихте могли да промените нещо и дали можете да си представите да бъдете в този тип роля.


Ако сте истински развълнувани от новата си кариера - особено ако това е нещо, което сте искали дълго време, може да сте готови да вземете инструментите и стратегиите, които сте научили в настоящата си работа и да ги използвате да започнете вашето приключение в новата кариера.


4. Какво е моето психическо и емоционално състояние в момента?


Преживяването на пандемия може да предизвика хаос върху емоционалното ви благополучие. Никой от нас никога не е преживявал време като това и е възможно да има допълнителен набор от чувства, емоции и мисли, към които ще искате да се обърнете, преди да решите, че е време за промяна в кариерата.


Бъдете честни със себе си за това как се справяте с нещата. Може да се чувствате неуспешно, непродуктивно, немотивирано или в застой поради текущата ситуация, а не защото наистина искате да направите драстична промяна в кариерата си. Трудно е - но е важно - да отделите мислите и чувствата, които се появяват поради това, което се случва в света, от тези, обвързани с ролята, която имате, и индустрията, в която работите.


Взимате житейско решение в средата на травмиращо събитие, когато емоциите са наистина високи. Запитайте се дали взимате това решение от емоция или от рационална мисъл.


Погледнете и вашите механизми за справяне, тъй като те могат да повлияят на вашата преценка. Зависите ли от алкохола, лекарствата? Мислите ли ясно и рационално? Изпадате ли в паника и вземате ли импулсивни решения в други аспекти на живота си? Това може да са признаци, че трябва да изчакате и да помислите повече, преди да правите ходове.


5. Готов ли съм да се справя с две събития, които променят живота едновременно?


Преживяването на пандемия и промяната в кариерата са две важни събития в живота. Дори ако искате да се включите в професионалния си живот по всички правилни причини, чувствате ли се подготвени да го направите, като същевременно се справяте и с всички останали стресови фактори, които COVID-19 донесе?


Ако промените кариерата си сега, може да усетите последиците от пандемията поне в началото и това може да направи прехода по-сложен. Например, може да е трудно да се намери компания, която желае да рискува да наема нови хора, когато наемането е спряно и конкуренцията за търсене е ожесточена. Ако все пак намерите нова работа, може да работите дистанционно само с новия си шеф, колеги или клиенти за известно време. Така може да е по-трудно да изградите връзки и взаимоотношения с тях. Ако смятате, че стартирането на новата ви кариера сега може да е твърде трудно или стресиращо в момента, може да решите, че сега не е точното време.


6. Имам ли финансови ресурси в подкрепа на промяна в кариерата?


Помислете за потенциалното финансово въздействие при промяната в кариерата, която искате да направите по време на този икономически климат. Ще искате да помислите колко рисковано би било да направите промяна по време на рецесия и дали можете да поемете този риск.


Ако загубите доходите си за известно време или очаквате намаляване на заплатата, можете ли да коригирате разходите си или да разчитате на спестявания? Можете ли да използвате спестяванията си за няколко месеца, за да си осигурите спокойствие по време на прехода си? Ако се притеснявате от възможността за съкращения или съкращения на бюджета във вашата нова кариера, би ли било по-разумно да изчакате, преди да направите промяна?


7. Каква е дългосрочната перспектива за моята индустрия?


Някои индустрии са засегнати по-силно от други, включително търговията на дребно, транспорта, свободното време и хотелиерството, както и правителството. Ако очаквате, че ще отнеме много време на вашата индустрия да се възстанови или да се търси отново ролята, която сте изпълнявали преди, може да има смисъл да потърсите начини, по които можете да използвате уменията и опита си в нова сфера. Може дори да искате да отидете в различна посока за няколко години с план да се върнете към сегашната си сфера, когато тя се възстанови.


Опитвайки се да обмислите всички тези въпроси може да ви изплаши. Може да ви помогне ако запишете отговорите, след това да ги прегледате и да видите дали това поражда нови мисли и идеи за това как виждате бъдещата си кариера.


Това също може да ви помогне да погледнете мислите си по-обективно и да закрепите чувствата си във факти.


След като отговорите на тези въпроси, ще разберете по-добре мотивацията, която стои зад желанието ви за промяна в кариерата. В крайна сметка може да решите да останете на настоящата си работа или област. Или може да решите, че сега е идеалното време да проучите нов път на кариера. Ако сте готови да направите промяната, предприемете тези конкретни стъпки, за да започнете.