Идеята да станете фрийлансър е доста привлекателна. Какво по-хубаво от това да работите от уюта на вашия дом, нали? Или да бъдете шеф на себе си? Е, всъщност, що се отнася до фрийланс, нещата не са толкова прости.


Реших да опитам късмета си на свободна практика, след като завърших образованието си. Имаше неща, които направих правилно и имаше неща, които направих погрешно. Бързо разбрах, че светът на фрийлансърите не е толкова съвършен, колкото хората си мислят и не всички, които са на свободна практика, изживяват мечтите си.


Това, което за първи път разбрах, след като прекарах кратко време като фрийлансър беше, че имам напълно грешен образ за фрийлансинга. Това вероятно беше, защото има много митове около този начин на живот. Днес бих искал да хвърля светлина на някои от тях.


Мит #1. Работите когато пожелаете


Мисля, че най-често срещаният мит за работата като фрийлансър е, че работите със собствено темпо. С други думи, че сте напълно независим - собствен шеф. Вярно е, че като фрийлансър, вие нямате шеф на когото да отговаряте. Трябва обаче да отговаряте на клиентите си. Шефовете са - обикновено - ужасни. Но знаете ли какво? Клиентите могат да бъдат дори по-лоши. Теоретично фрийлансът позволява гъвкав график. Работата е там, че сте зависими от исканията на вашите клиенти. Трябва да следвате техните указания, да спазвате срокове и да сте винаги на разположение, за да общувате с тях. Управлението на времето е от решаващо значение, когато става въпрос за тази работа.


Мит #2. Работите само по проекти, които харесвате


Някой наскоро ми каза, че фрийлансърите са толкова щастливи, защото работят само по проекти, които харесват. Което е толкова далеч от истината. Фрийлансът е толкова силно конкурентна индустрия, че ще се възползвате от всяка работна възможност, която ви попадне - особено когато сте начинаещ. Често ще трябва да работите върху нещо, което ви се струва скучно и безинтересно. Все пак трябва да платите сметките. По ирония на съдбата най-скучните услуги обикновено са най-скъпо платени.


Мит #3. Не е нужно да влизате в контакт с хората


Някои смятат, че фрийлансът е идеален за интроверти, срамежливи и резервирани хора. Това е така, защото те са под фалшивото впечатление, че като фрийлансър, не е нужно да влизате в контакт с хора. Е, истината е, че трябва поддържате безкраен контакт с клиентите си. Имейли, телефонни разговори, видео разговори. Някои са по-взискателни от други. Взискателните ще ви засипят с имейли и телефонни обаждания, ще поискат „леки“ промени и ще попитат за напредъка на проекта. Освен това не всеки обича да прави бизнес зад параван. Някои клиенти ще ви помолят да се срещнете лице в лице, за да обсъдите проект, преди да ви наемат, или да се срещнете, за да обсъдите напредъка на проекта, след като ви наемат.


Мит #4. Всеки може да бъде фрийлансър


Мислите ли да напуснете работата си и да започнете да работите от вкъщи? Е, трябва да помислите два пъти, преди да предприемете такава голяма стъпка. Можете да спорите с мен по този въпрос, но не всеки може да бъде на свободна практика. Това, което искам да кажа с това е, че фрийлансът изисква умения, дисциплина, постоянство, бизнес план и много търпение. Може да отнеме месеци, преди някой да ви наеме - мнозина се отказват, преди дори да намерят първия си клиент.


Обобщение:


Върховното постижение е да се размие границата между работа и забавление.“ - Арнолд Дж. Тойнби


Фрийлансът е една от най-добрите професии - това не може да се отрече. Не бива обаче да мислите, че всичко е забавление и малко работа. Това е толкова трудна и сложна професия, колкото всяка друга. Ако искате да станете фрийлансър, имайте предвид, че:


  • Може да имате гъвкав график, но все пак ще трябва да спазвате срокове и да отговаряте на клиентите си.

  • Невъзможно е да работите само по проекти, които харесвате. Ще грабнете всяка работна възможност, която ви попадне - особено в началото.

  • Може да не се налага да се занимавате всеки ден с шефа и колегите си, но все пак ще трябва да контактувате с хора - понякога ще трябва дори да се срещате лице в лице с клиентите си.

  • Не всеки може да бъде на свободна практика. Фрийлансът изисква умения, дисциплина, постоянство, бизнес план и много търпение.